lauantai 19. tammikuuta 2013

Sähkötöiden jälkipyykki

Sähkötyöt on jo jonkin aikaa ollut sillä mallillaan, että seuraavan kerran sähkäri tulee talolle kun seinät on tapetoitu, maalattu tai muutoin pinnoitettu viimeiseen "asuunsa".

Sähkötöiden edetessä huomasin, miten hirveän tärkeää oli, että pystyin olemaan paikalla koko sähkötöiden ajan. Pelastin meidät monelta harmilta tulevaisuudessa.
Opin myös, että jos vielä joskus rakennan pakettitalon, pyydän poistamaan paketista sähkösuunnittelun ja teetän sen itse haluamallani henkilöllä. mielestäni oli todella vaikeaa keskustella samaa kieltä (minulle suureksi osaksi vieraista asioista)  henkilön kanssa joka on tavoitettavissa vain puhelimella tai sähköpostilla (ja näilläkin suht huonosti). Tahtoisin ehdottomasti mahdollisessa tulevasa projektissa istua suunnittelinjan kanssa saman pöydän ääressä kun asioita ja suunnitelmaa käydään läpi.

Muutamia asioita jotka olisivat menneet pieleen jos en olisi ollut haukkana työmaalla kun sähköja vedettiin.

1. Ovikello olisi tullut eteisen liukuoven "alle" toisin sanoen liukuovea ei olisi voitu asentaa koska ovikello olisi ollut tiellä.
2. Eteisen korosteseinän yläreunaan olin ilmoittanut suunnittelijalle haluavani led nauhan, en tiedä tai siis en ennen tiennyt kuinka se kuviin piirretään joten oletin kuvissa olevan merkinnän olevan alku kohta tuolle nauhalle. Onneksi asiasta tuli sähkärin kanssa puhetta ja hän kertoi ettei kuvaan oltu piirretty led nauhaa vaan tavallisen valaisimen paikka. Onneksi tämä tuli ajoissa puheeksi ja varaus led nauhalle voitiin vielä tehdä, ledien muuntaja saatiin piilotettua seinän takana olevan vessan alaslasketun katon sisään.

3. Kun pohjaa suunniteltiin, tuskailin moneen kertaan että kuinka tarkaan esim. kiintokalusteet täytyy olla jo tässä vaiheessa mietittynä. Tehtaalla kertoivat, ettei sillä ole tässä vaiheessa merkitystä, kunhan jotain kalusteita esim. vessoihin olisi piirrettynä. Kuitenkin kaikki seuraavat suunnitelmat tehdään tuohon piirrustukseen (esim. sähkö ja lvi). Meidän toista vessaa suurennettiin alkuperäisestä pohjasta ja siinä ollut jokin vakio wc:n kaluste jätettiin piirrustuksiin. Vessan toiseen nurkkaan jäi siis nököttämään pieni allaskaappi. Lvi kuviin tein itse käsin muutokset tältä ja muiltakin osin. Sähkökuviin en enää muistanutkaan tehdä, mutta onneksi olin itse paikalla, muuten olisi vessan valaisimen paikka nököttämässä siellä nurkassa johon kaluste oli vanhasta pohjasta jäänyt.

4. Sitä mukaan kun sähkömies veti johtoja ja liitti ne sähkörasioihin kattoon, minä tulin perässä ja passasin rasiat haluamilleni paikoille, jos johtoa ei ollut riittävästi sitä pystyi tässä vaiheessa helposti vielä lisätä.

5. Vaikka pistorasioita olikin laitettu jo suunnitelmaan reilusti, lisäsin vielä muutaman paikkoihin jossa huomasin niille olevan tarvetta, siirsin myös muutaman rasian paikkaa vielä alkuperäisestä suunnitelmasta.

Kannattaa siis olla paikalla sähkötöissä, jos vain suinkin pystyy :)

Nyt kun paikat valaisimille on paikallaan, alkaa se mukavin osuus, valaisimien hankinta.
Nämä hassutukset osuivat Hobby Hall in uusimmasta lehtisestä silmään.

Edison riippuvalaisin halk. 30 cm
Olivat niin sopuhintaiset, että tilasin niitä heti kolme kipaletta. En vielä ole päättänyt laitanko kaikki kolme aulaan vai yhden työhuoneeseen ja kaksi walk in vaatekaappiin. Kumpaankin sopisivat ja hei, mieskin tykkäsi näistä :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mielessä? Jotain sydämellä? Kerro ihmeessä mitä :)