keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Päivä KotiKolosella murteella

Sain haastavan mutta mukavan haasteen Kristiinalta Deko133 blogista.
Haasteessa on tarkoitus kertoa omasta päivästään omalla murteellaan.

Haastavan haasteesta tekeekin se etten mielestäni puhu mitään murretta :) 
Muistan  kuitenkin kuinka joskus minulle ja ystävilleni on tultu sanomaan kuinka ihanaa murretta puhumme.
Syy miksi en ehkä tunnista tai tunnusta puhuvani mitään murretta on, että olen aina asunut täällä Jyväskylän seudulla. En tiedä muusta, enkä juurikaan ole kuullut muita murteita.

Koitan nyt kuitenkin kertoa päivästäni mahdollisimman tarkkaan niillä sanoilla kun puhuisin. Koska päivät typykän kanssa on vielä kovin erilaisisia riippuen miten tyttö sattuu nukkumaan, niin kerron version päivästä jollaisia meillä (onneksi) on nyt ollut eniten kun rytmi alkaa pikkuhiljaa hahmottumaan.

Seiskan ja puol ysin välillä herään kun typykkä alkaa jokeltaa ja jos en jaksa heti nousta, alkaa kiljunta. Riippuu paljo kello o, et koitanko vielä saaha tytön nukkumaa antamalla maitoo. Saatetaa hetki vielä loikoilla sängyssä ja kattoo telkkaria tai päristellä, kutitella ja höpötellä enne vaipa vaihtoo. Hoitopöyällä vielä jutskaillaa, ilveillää ja naureskellaa. Seuraavaks laitan radiosta Aamulypsyn päälle, annan tytölle vitamiinitipat ja aamupalan sit syön itekki. Aamupalan jälkee me leikitää, jumpataa, tanssitaa tai jotai muuta touhuilua. Jossai välissä typy hörppää maitoo ja yleensä enne kymppiä on ekojen päikkyjen aika (jos o herätty kasilta). 
Tyttö nukkuu 20-45 min. ja siinä välissä yleensä katon sähköpostin, naamiksen tai tee jotai kotihommia.


Ekojen päikkäreiden jälkee leikitää, höpötellää ja vaihetaa vaippaa. Enne puoltapäivää me kummatki syyää ja puolenpäivä aikaa lähetää ulos. Riippuu vähä päivästä kuinka pitkä lenkin kävelen, joskus hyvinki lyhye, että jää enemmä aikaa omiin jutskiin. Tyttö nukkuu 2-3 tuntia ja sillä väli meen tallii, järjestelen sisällä tai teen jotai blogii liittyvää. Usein mä istunki sohvalla takki päällä ja tietokone sylissä, kun typy itkee joskus jopa 15 minuutin välein. Mä sit hyppään ulkona nostamassa tuttia ja hyssyttämässä vaunuja.

Toisten päikkyjen jälkee taas syöpötellää, vaihetaa vaippaa, jutskaillaa ja usein tehää ruokaa. Typy toimii assistenttina lattialla tai sitterissä ja mä kokkaan. Talon iskä the isäntä tulee kotii viimestää siinä viien maissa ja sit syyään (taas). Ruuan jälkee vähä päivästä riippuen tehää jotai yhessä tai eriksee. Usei nii, et toine o typyn kans nii toine saa omaa aikaa ja välillä sit ollaa kaikki yhessä.


Seittemä jälkee meijä ikiliikkuja aurinkoine, alkaa olla väsy päivän touhuista ja iltapuuhie jälkee maistuu taas maito ja viimestää kasilta neitokaine puhisee tuhisee omassa sängyssä.
Isäntä saattaa vielä lähtee urheilemaa ja mä jään nauttimaa hiljasesta talosta. Monesti avaan telkkarin tässä vaiheessa ekaa kertaa koko päivänä ja katon jotai hömppää. Ilta o myös blogien lukemise aikaa. Iltapesuje jälkee syyää miehen kanssa vielä iltapalaa ja katotaa telkkaria tai istutaa vierekkäi tietokone ja tabletti sylissä, ah ku romanttista ;)

Yhentoista aikaa neiti hallitukse puheejohtaja huutelee, että nälkä on kova ja lähetäänki yleensä siinä vaiheessa kaikki sänkyy ja nukkumaa...kunnes puheejohtaja päättää herätä taas :)

Huh! Aivan sairaan vaikeaa. Piti moneen kertaan lukea teksti ääneen ja miettiä, että miten mikäkin taipuu ja mistä se N jää pois ja mistä ei. Esimerkiksi tuo Ennen puoltapäivää, en ole edelleenkään varma tuleeko sanaan ennen sitä viimeistä N kirjainta vai ei kun tuntuu että monet sanat puuroutuu yhdeksi puhuttaessa, eli osimoillee näi: ennepuoltapäivää.
Toivottavasti tuosta kuitenkin saa jotain selvää.

Nyt olen kaikkien tylsimysten kuningas (tai tar) ja en haasta ketään erityisesti vaan sanon vaan: tarttua saa, ken haluaa!

Murrekasta keskiviikkoa immeiset!

2 kommenttia:

  1. Ihana postaus! Kivalta "kuulostaa". :) Itselle jäi Jyväskylän opiskeluajoista mieleen, että siellä kaikki tuntuivat sanovan "mää" ja "sää", ja joskus säikähdin kun huomasin itsekin käyttäväni samoja ilmaisuja. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mää taas aika usein sanon vaan mä :) Paitsi ehkä joskus kun sanon "emmää tiiä" ;)

      Poista

Mitä mielessä? Jotain sydämellä? Kerro ihmeessä mitä :)