perjantai 4. huhtikuuta 2014

Sohvista opittua-vinkkejä kalusteiden hoitoon

Seitsemän vuoden aikana entisessä työssäni tuli opittua yhtä jos toistakin huonekaluista ja niiden hoidosta.
Tänään sohvien imurointi urakan myötä ajattelin, että voisin jakaa sohvien (ja muidenkin verhoiltujen kalusteiden) hoitovinkkejä teidän kanssanne.

Paras hoitokeino sohville ja verhoiluille kalusteille on säännöllinen imurointi, sillä pöly ja pinttynyt lika ovat kankaan sekä pehmuisteiden pahimpia vihollisia. 
Imurointi on hyvä suorittaa vaikka viikkosiivouksen yhteydessä (sängyille lakanoiden vaihdon yhteydessä).


Ennen imurointia muista kuitenkin nämä:

1. Jos sohvassa on tahroja poista ne ensin. (alla tahranpoisto vinkkejä)
2. Käytä AINA tekstiilisuulaketta.
3. Jos imurissasi on tehonsäätö, älä imuroi täydellä teholla. (Joissain imureissa on jopa merkit jotka osoittavat millä teholla on sopiva mitäkin materiaalia imuroida)
4. Älä hankaa liikaa, kevyet liikkeet riittävät.
5. Älä tamppaa pehmusteita.


Tahranpoisto verhoillusta huonekalusta.

1. Vaikka päällinen olisi irroitettava, se ei välttämättä tarkoita, että kangas on vesipestävä. Useissa kalusteissa  esim. vetoketjut ovat verholuteknisistä syistä. Jos et tiedä kankaan pesuohjeita, kysy liikkeestä josta olet kalusteen hankkinut. 
Jos et saa pesuohjeita selvitettyä ja tahdot silti pestä päälliset koneessa, kokeile ensin vaikka vain yhdellä päällisellä kuinka kangas käyttäytyy tai pese päällinen vaikka käsin.
2. Jos päädyt pesemään kankaan/päällisen koneessa muista nämä:
-Älä täytä konetta liikaa (ns. väljä täyttö).
-Käytä mietoa pesuainetta ja käytä malttia annostelussa.
-ÄLÄ LINKOA.
-Muotoile päälliset kosteana (voit myös laittaa päälliset takaisin paikoilleen hieman nihkeänä).
3.Jos päälliset eivät ole irroitettavat tai tahdot puhdistaa jotain paikallisesti laimennettu astianpesuaineliuos tehoaa useampaan tahraan.
4. Kostutettu froteepyyhe on hyvä puhdistusväline (vaalea pyyhe toimii hyvin, sillä näet milloin pyyhe alkaa likaantumaan ja näin et siirrä jo irronnutta likaa takaisin kankaaseen.)
5. Älä hankaa vaan tee pyyhkeellä pyöriviä liikkeitä tahran päällä.
6. Kankaiden suoja-aineet eivät poista puhdistamisen tarvetta, vaan ne helpottavat puhtaanapitoa. Suojaus täytyy aika ajoin uusia. 
7. Testaat helposti onko suoja-aine vielä voimissaan kun kaadat sohvalle teelusikallisen vettä, jos neste jää helmeilemään kankaan pintaan suojaus on vielä riittävä, jos neste imeytyy kankaaseen on suojaus syytä uusia.
8. Ennen uutta suoja-aine käsittelyä, poista kaikki tahrat ja imuroi sohva huolellisesti. Jos suihkutat suoja-ainetta tahraiselle sohvalle, on tahroja lähes mahdotonta enää poistaa.

Tässä oli muutamia vinkkejä joilla toivottavasti pääsee alkuun, kysykää jos on jotain lisättävää, autan mielellään jos vain osaan :)

Nyt on mukava heittäytyä taas sohvan nurkkaan nauttimaan viikonlopusta, kun suurimmat pölyt ja puklut on häädetty pois!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä mielessä? Jotain sydämellä? Kerro ihmeessä mitä :)